Totul despre: Greata si varsaturi – Cauze si Tratament
13.05.2025 in Sfatul Farmacistului
Definitie
Greata este o senzatie subiectiva, neplacuta si nedureroasa, insotita de contractii involuntare ale muschilor faringelui, esofagului si peretelui abdominal care poate preceda sau insoti vomele.
Simptome
Starea de greata scade frecventa cardiaca, tensiunea arteriala, creste adrenalina, ceea ce determina ca persoanele expuse sunt palide si cu extremitati reci.
Greata si varsaturile apar frecvent la cei cu infectii ce pot varia de la gripa la gastroenterita.
Simptomele care apar cu greata si varsaturi includ:
• durere abdominala;
• diaree;
• febra;
• ameteala;
• vertij;
• transpiratie excesiva;
• gura uscata;
• lesin.
Cauzele starilor de greata
1. Neurologice (migrena, ameteala, convulsii, hemoragie intracraniana, raul de miscare)
2. Metabolice ( insuficienta hepatica, insuficienta renala, otravire, intoxicatia cu monoxid de carbon, expunerea la radiatii, afectiuni tiroidiene, sarcina sau diabet)
3. Gastrointestinale (ulcer gastroduodenal, pancreatita, apendicita, colecitita sau colica biliara,indigestia, disknezia biliara, intoxicatii alimentare)
4. Psihogene (varsaturi psihogene, anxietate si depresie, stres, suprasolicitare emotionala)
5. Alte cauze (sarcina, infarct miocardic acut, glaucom, tumoare craniana, infectii)
Specificatii in legatura cu greata si voma
Varsaturi la copii
Cele mai frecvente cauze ale varsaturilor la copii sunt infectiile virale si intoxicatiile alimentare. Cu toate acestea, varsaturile pot fi cauzate si de:
• tuse;
• convulsii febrile mari;
• supraalimentare.
La sugarii foarte mici, intestinele blocate pot provoca varsaturi persistente, deci orice varsatura inexplicabila la un sugar trebuie investigata deoarece poate reprezenta o urgenta medicala.
La copiii sub 6 ani, varsaturile insotite de diaree, reprezinta urgente medicale. De asemenea, un copil care prezinta febra peste 38 grade Celsius, care prezinta semne severe de deshidratare, necesita consult si poate chiar spitalizare.
Varsaturi la adulti
Majoritatea adultilor prezinta rareori varsaturi. Cand apar, o infectie bacteriana sau virala sau un tip de intoxicatie alimentara cauzeaza de obicei varsaturile.
Afectiuni cronice ale stomacului
Afectiunile cronice ale stomacului pot provoca adesea greata si varsaturi. Aceste afectiuni pot veni impreuna cu alte simptome, cum ar fi diaree, constipatie si dureri de stomac.
Sindromul de colon iritabil
Este o afectiune frecventa a stomacului care provoaca balonare, greata, varsaturi, arsuri la stomac, oboseala si crampe. Apare atunci cand parti ale intestinului devin hiperactive.
Consumul unei cantitati mari de alcool poate provoca leziuni ale mucoasei intestinului. Alcoolul poate reactiona si cu acidul din stomac. Ambele vor provoca greata si varsaturi
Tulburari de alimentatie
Bulimia este o tulburare de alimentatie in care o persoana isi induce varsaturi in mod deliberat pentru a curata stomacul de orice aliment consumat.
Persoanele cu anorexie pot simti, de asemenea, greata din cauza foametei si a excesului de acid gastric.
Afectiuni grave in care pot fi intalnite aceste simptome
Greata si varsaturile pot aparea uneori ca simptom al unei afectiuni mai grave, inclusiv:
• meningita;
• apendicita;
• comotie cerebrala;
• o tumoare pe creier;
Tratamentul gretii si varsaturilor
Masuri nefarmacologice
- se recomanda folosirea alimentelor usoare(paine, biscuiti)
- evitarea aromelor puternice, alimentelor dulci sau prea grase, a prajelilor
- odihna
- hidratare, cu apa cu sau fara lamaie, de preferat mai rece, cu inghitituri mici si dese
Tratament farmacologic
- utilizarea medicamentelor prokinetice, cu recomandare medicala(Metoclopramid,Domperidonum cpr orodispersabile), acestea grabesc golirea stomacului si inlatura starea de voma
- utilizarea Ondansetronului, in grata indusa de curele de chimioterapie(citostatice), de asemenea cu prescriptie medicala
- utilizarea sarurilor de rehidratare orala, sub forma de plicuri cu pulbere pentru administrare oral(Saruri de rehidratare, plicuri cu lichid gata de baut, pentru copii, etc.)
- suplimentele alimentare care contin extract de ghimbir cu sau fara Vitamina B6, sunt eficiente, in cazul starilor de voma sau greata. Aceste produse pot fi gasite in farmacie sub forma de acadele, comprimate masticabile, spray oral, suspensie orala,picaturi orale, etc.)
- remediile homeopate sub forma de granule sublinguale sau comprimate sublinguale pot fi folosite cu succes( de ex. produsul Cocculine comprimate).
In cazul in care simptomele de mai sus sunt insotite si de alte simptome, tratamentul poate fi imbunatatit prin adaugarea altor produse, fara recomandare medicala, si care pot fi eliberate din farmacie.